Traumatherapie

Veel mensen hebben op de één of andere manier een trauma opgelopen in hun leven. Het kan zijn dat je een ongeluk hebt meegemaakt, misbruikt bent, een schokkende ervaring hebt gehad, gepest of langdurig in een onprettige of onveilige situatie verkeerd hebt. Soms hebben mensen een geboortetrauma opgelopen waar ze de rest van hun leven onbewust last van hebben. Een opgelopen trauma wordt opgeslagen als herinnering in ons lichaam en komt soms op de meest ongelegen momenten weer te voorschijn. Het kan ook zijn dat je lichaam in een permanente staat van bevriezing verkeerd. Hierdoor voelen mensen zich vaak erg beperkt in hun leven.

Andere lichamelijke klachten of symptomen die je kunt krijgen van een trauma zijn bijvoorbeeld: angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling, overmatige alertheid, prikkelbaarheid, onrust en slapeloosheid. Depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht. Dissocatie, dit is een afgesloten gevoel, niet aanwezig zijn in het hier en nu. Het kan ook zijn dat je geen contact met je lichaam voelt.

Dr. P. Levine leerde door veel naar dieren te kijken dat zij als het ware stress meteen van zich afschudden. Deze methode brengt je langzaam en zorgvuldig weer bij je in je lichaam opgeslagen trauma om het alsnog van je “af te schudden”. Het is een methode waarin het lichaam het werk doet en het niet nodig is om het trauma weer helemaal te vertellen, door te werken of te herbeleven.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial