Wake-up call voor ouders/opvoeders met ‘lastige’ kinderen

Wat krijgen kinderen soms veel onuitgewerkte emoties van ouders (opvoeders) op hun bord. Dit uiten kinderen door te gaan pesten, overheersend gedrag te vertonen of juist omgekeerd, ze trekken zich terug en maken zich onzichtbaar. Met dit gedrag leveren ze een onbevangen puur deel van zichzelf in en gaat het masker op. Het kind raakt geïsoleerd of/en kan open gaan staan voor mensen die niet de meest positieve bedoelingen hebben. Neerwaartse spiraal is in zicht. Het kind is slachtoffer van vaak oude vastgeroeste patronen waaruit ouders vanuit communiceren. Gedragsproblematiek en gezondheidsklachten zijn tekenen van disbalans en storing in het hele systeem. En helaas wordt het probleem vaak alleen bij het kind gezocht. Onbewust patroon van schuld, schaamte, angst en een gevoel van machteloosheid staat het geluksgevoel van het hele gezin in de weg.

Als je nu denkt dat herken ik, of zo was ik als kind, of ik wil niet dat het zover komt, doe er iets aan en zie dit als een wake-up call. Regelmatig krijg ik ouders (met kinderen) in de praktijk en altijd is er beweging mogelijk. Het is nooit te laat!

je eigen patroonAlles gaat om bewustzijn. Is de ouder zich niet bewust van eigen trauma dan kunnen er in de gezinssituatie zeer vervelende emotionele situaties ontstaan. Uit huisplaatsing van kinderen komt nog te veel voor. Het is veel effectiever als ouders in een vroeg stadium aan zichzelf gaan werken. Het is zo makkelijk om de vinger naar een ander te wijzen. Kijk je echt in de spiegel dan is daar een patroon te herkennen, erkennen is de volgende stap. Dan kan het werk beginnen.

Zie emoties als verschillende draden die in de knoop zitten. Als je de draad volgt en los haalt kan je er een net bolletje van maken. Doe je dat bij alle draden, dan is het helder over welke kleuren je beschikt en kan je een eigen kunstwerk maken. Je leven inkleuren zoals jij dat wilt.

Bewustwording is een proces en heeft tijd nodig. Het leren inzien vanuit welke ‘oude’ emoties je communiceert als je bijvoorbeeld boos of verdrietig bent, levert je op dat je op een rustige manier met lastige situaties om kan gaan. De grootste uitdaging als opvoeder is om zuiver en neutraal te blijven. Kan je het thuis met je kind, dan lukt het ook steeds beter in andere situaties. Dynamieken die spelen in de privésituaties herhalen zich in een andere variant ook op het werk. Het is moedig om de hand in eigen boezem te steken en met jezelf aan de slag gaan. Maar als ouder ben jij de basis en kan je oneindig veel meer betekenen dan je nu al doet.

Je bewandelt het pad van bewustzijn ook voor je kind. Als je voelt wie jij echt bent, helder in communicatie, in de liefde, begrenzing, open, oprecht en betrouwbaar, dan heeft dit onmiddellijk een positieve uitwerking op het kind. Jij werkt aan jezelf zodat jouw kind een eigen reis kan maken zonder energetische ballast. Wat een cadeau!

Doe eens testje en kijk of je op eenzelfde golflengte zit met je kind. Wil jij deze zin voor jezelf afmaken? Een goede ouder is: …..En stel deze vraag ook eens aan je kind (-: leg de antwoorden naast elkaar en bespreek wat jullie samen kunnen doen om de communicatie te verbeteren.

leer elkaar kennen

Heb je interesse in een:

workshop voor ouder en kind (zomer 2019) of wil je een individueel gesprek?

mail naar: info@happy-me.nl 

Please like & share:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial